Ajankohtaista

06.02.2018

Kuntakysely antaa tietoa kuntien elinvoima- ja strategiatyöhön

Kunnissa vahva usko elinvoiman vahvistamiseen  

Valtuutetuille ja johtaville viranhaltijoille osoitettu kysely vuonna 2017 tuottaa tietoa elinvoimapolitiikan vaikuttavuudesta ja onnistumisesta kunnissa sekä näkemyksiä tulevaisuuden kunnasta. Kyselyn yhteenveto on luettavissa tästä.

MDI:n tekemä kysely osoittaa, että kuntien kehitysnäkymät ovat muuttuneet entistä positiivisemmiksi verrattuna vuoden takaiseen. Lähes 70 % vastaajista näkee kehitysnäkymät 3-5 vuoden päästä nykyistä parempina. Ylä-Savon seudulliset toimet elinvoiman vahvistamisessa arvioitiin kouluarvosanalla tyydyttäviksi (7,01-7,6.) Maakunnan toimet arvioitiin vähän heikommaksi.

Paikallisella tasolla on onnistuttu parhaiten elinvoiman vahvistamisessa. Ylä-Savon kunnista Vieremällä arvioitiin kunnan oma toiminta elinvoiman vahvistamisessa parhaimmaksi kouluarvosanalla yli 8,5. Huonoimmat arvosanat, 6-7 välille, antoivat Kiuruvesi, Sonkajärvi ja Lapinlahti. Iisalmi, Pielavesi ja Keitele arvioivat toimet välille 7,5 - 8,5.

Yli puolet vastaajista näkee, että toiminnot keskittyvät ja on yhä vaikeampaa säilyttää koko kunnan alue elinvoimaisena. Kuntalainen nähdään aktiivisena toimijana ja voimavarana kunnalle erityisesti pienissä alle 6000 asukkaan kunnissa. Yritysten toimintaedellytykset ja sote-palveluiden saatavuuden varmistaminen ovat lähes kaikkien kuntien tärkeimpiä tavoitteita. Eniten elinvoimapainotukset kohdistuvat työllisyyden edistämiseen ja yritysten toimintaedellytysten kehittämiseen.

EU-rahoituksella kehitetään kuntia

Rakennerahastovarojen merkitys korostuu kunnissa erityisesti koulutuksessa ja osaamisen kehittämsiessä sekä pk-yritytoiminnan kilpailykyvyn edistämisessä. Kuntarahoitusta ollaan valmiita kasvattamaan.

Maaseutuohjelmalla on suuri merkitys pienissä kunnissa. Erityisesti Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman rahoitus maaseudun yhteisöjen aktivoinnissa ja osallisuudessa korostuu pienissä eli 6000 - 10 000 asukkaan kunnissa. Tutkimuksen mukaan kunnat näyttäisivät olevan halukkaita jatkamaan kuntarahoitusta seuraavallakin EU:n rahastokaudella (2021 alkavalla).

MDI on puolueeton ja yksityinen yritys, joka tekee aktiivista työtä alueiden kehittämisessä. Se toteutti kyselyn omana työnään 10/2017. Kysely lähti 295 kuntaan, 10 971 henkilölle, joista 2890 antoi näkemyksensä 289 kunnasta. Vastausprosentti oli 26,6.
« Takaisin
 
 
Sivukartta | Tulosta | Sivun alkuun
Sunprofile