13.03.2018

Teemahankkeesta tukea yläsavolaisille yhteisöille 144 000 euroa

Ylä-Savon Veturin hallitus puolsi yhteisöjen laite- ja välinehankintoihin 60 yhdistykselle lähes 144 000 euroa. Yhdistykset kehittävät toimintaansa reilulla 191 000 eurolla, joihin tukea myönnettiin 75 %.

Ylä-Savon yhdistyksillä ja järjestöillä on vahva halu kehittää toimintaansa”, iloitsee Ylä-Savon Veturin toiminnanjohtaja Sari Hyttinen ihaillessaan saapuneiden teemahankehakemusten määrää.

Kaikkiaan 63 yhdistystä ja järjestöä haki Veturin TurHa-teemahankkeesta rahoitusta av-laitehankintoihin, harrastevälineisiin ja turvallisuutta parantaviin laitteisiin. Ylä-Savon Veturin hallitus piti saapuneita hakemuksia hyvinä ja Veturin strategiaa tukevina päätyen tukemaan lähes kaikki saapuneet hakemukset.

”Toisaalta näihin teemoihin ei enää tällä rahoituskaudella myönnetä tukea, joten nyt oli hyvä hetki tehdä rohkea linjaus”, kiittelee Hyttinen hallituksen päätöstä.

Yhdistysten digiloikka on totta

Kolmasosa hakemuksista kohdistui ensisijassa harrastevälineisiin, saman verran av-laitteisiin ja kymmenkunta turvallisuusvälineisiin kuten sydäniskureihin. Osa yhdistyksistä haki tukea kaikkiin teemoihin, joten toiminnan kehittämistä tapahtuu laajasti. Av-laitehankinnoissa painotettiin yhdistysten etäpalvelujen hyödyntämis- tai järjestämismahdollisuutta. Yhdistykset ovat hakemusten mukaan ottamassa valtaisaa digiloikkaa, mikä lienee valmistautumista sote- ja maakuntauudistukseenkin. Perinteisemmästä päästä olivat karaokelaitehankinnat, nykyaikaa puolestaan infotauluhankinnat. Turvallisuushankinnoissa rahoitettiin sydäniskureita erityisesti harvaan asutulle maaseudulle Ylä-Savon laitamille. Kattavien ensiapuvälineistöjen hankkimisella tuetaan kylien ja tapahtumien turvallisuutta.

Harrastevälinehankinnoissa skaala oli laaja: kyläntalojen liikunta- ja kuntoiluvälinehankinnoista aseisiin ja urheiluseurojen oheisharjoittelulaitteisiin ja sykemittareihin. Joukkoon mahtuu niin estekaluston hankintaa kuin kynttilänvalamisen laitteita.

Toiminnanjohtaja Hyttinen on tyytyväinen, että teemahankkeilla saadaan uusia hakijoita Leader-rahoituksen piiriin. Näin rahoitusta saadaan jaettua mahdollisimman laajalle alueelle eri toimijoiden käyttöön ruohonjuuritasolle.

Teemahankkeen toimenpiteet toteutuvat elokuun loppuun mennessä.

Lisäksi hallitus puolsi vieremäläisen yrityksen investointitukihakemusta.