30.04.2018

Maaseudun kehittäjät kokoontuivat Lappiin

Leader-lupaus puhututti maakuntauudistuksessa

Maaseudun kehittäjät ympäri Suomen kokoontuivat 17.4.-19.4. Leville Leader-ajankohtaispäiville jakamaan hyviä käytänteitä, verkostoitumaan ja tutustumaan paikalliseen kehittämiseen. Pohjois-Savosta oli vahva edustus mukana: Kehittämisyhdistys Mansikka ry ja Ylä-Savon Veturi ry sekä ELY-keskuksen maaseutuyksikön asiantuntijoita.

Agendalla olivat kansallisen maaseutuohjelman sekä Leader-työn eurooppalaisten työryhmien ajankohtaiset asiat. Katsetta suunnattiin myös tulevaisuuteen, sillä seuraavaa EU-rahoituskautta valmistellaan jo. Ensimmäisiä uutisia tulevan rahoituskauden raameista on odotettavissa jo muutaman viikon kuluttua toukokuussa.

Myös maakuntauudistusta ja Leader-ryhmien roolia siinä pohdittiin. Mansikka ry:n toiminnanjohtaja Sanna Kauvosaari edusti Leader-ryhmiä paneelikeskustelussa, johon osallistuivat maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Sanna Sihvola, Mavin yksikönjohtaja Esko Leinonen sekä Keski-Suomen ELY-keskuksen yritysasiantuntija Panu Kässi.

-Leader-ryhmien erityisosaamista on alhaalta ylöspäin lähtevä paikallinen kehittäminen sekä pienten yrittäjien ja yhdistysten tuntemus ja valmiit verkostot. Nostin esille sen, että maakuntauudistuksen valmistelutyössä on tärkeää olla mukana.  Juuri nyt on oikea aika käydä siitä, mikä Leader-ryhmien rooli voisi olla uudessa maakunnassa, Kauvosaari kertoo.

Keskustelujen lisäksi maaseudun kehittäjät pääsivät myös konkreettisesti tutustumaan lappilaisiin yrittäjiin ja kyliin. Kotiin tuomisina pohjoissavolaiset näkivät yhteen hiileen puhaltamisen ja tarinallistamisen merkityksen.

-Yksinkertaisimmillaan tarinallistaminen on sitä, että keittiömestari kertoo, mistä järvestä kalat ja miltä tilalta poronliha ovat tulleet. Ruoka maistuu aivan erilaiselta, kun tietää ruuan alkuperän. Tästä me voisimme hieman oppia ammentaa Pohjois-Savoonkin, Ylä-Savon Veturi ry:n Minna Partanen sanoo.