08.05.2019

Tule mukaan kehittämään yhteisöllistä kansalaistoimintaa

Oikeusministeriö on selvittämässä, miten yhdistysten ja muiden kansalaistoimijoiden toimintamahdollisuuksia voitaisiin parantaa ja lisätä. Tavoitteena on edistää kansalaistoimintaa ja kehittää kevyemmin säänneltyjä toimintamuotoja.

Ensi vaiheessa voit osallistua tietojen keräämiseen sekä ehdottaa ratkaistavia asioita ja ottaa kantaa muihin ehdotuksiin vastaamalla kyselyyn. Kyselyllä kerätään tietoja ja näkemyksiä lainsäädännön ja käytäntöjen kehittämistarpeista. Kysely on auki 22.5. saakka.

Käy vastaamassa kyselyyn täällä >>

Lisätietoa tiedotteessa täällä >>

Kansalaistoiminta tarkoittaa kaikenkokoista ja -näköistä toimintaa, kuten kerhojen ja seurojen kokoontumisia.

Kansalaistoimintaa säädellään lailla. Jotta toiminta saisi tukia toimintaansa julkisista varoista, laki edellyttää usein järjestäytymistä yhdistyksen muotoon. Mutta nykyään on yhä enemmän kansalaistoimintaa, jolle nykyiset yhdistyskäytännöt ovat raskaita.

Siksi kansalaistoimintaan liittyykin paljon avoimia kysymyksiä, esimerkiksi:
- Miten yhdistyslakia pitäisi muuttaa kansalaistoiminnan helpottamiseksi?
- Pitäisikö esimerkiksi sosiaalisessa mediassa toimivan harrasteryhmän voida varata harjoitustiloja ja hakea tukia toiminnalleen?
- Tarvitaanko järjestötoiminnankin alimmalle tasolle yksinkertaista kerhomuotoa tms.?
- Mitä hyötyä/haittaa olisi yksinkertaisemmasta kerhomuodosta tms.?
- Riittävätkö yhdistyslaki, some ja muut verkkopalvelut kehittyvälle kansalaistoiminnalle?

Tule keskustelemaan kansalaistoiminnan mahdollisuuksista 14.5. kello 9.00 – 11.00 keskustakirjasto Oodiin Maijan-saliin. HUOM! Kyseiseen tilaisuuteen on mahdollista osallistua myös etänä.

Yhdistyslakia ja muuta yhteisömuotoista kansalaistoimintaa kehitetään. Keräämme ideoita ja kommentteja kansalaistoiminnan edistämiseksi. Tilaisuudessa on mukana kuuntelemassa ja keskustelemassa järjestö- ja muita kansalaisaktivisteja, oikeusministeriön työryhmän edustajia sekä tutkijoita. Tule mukaan jakamaan ajatuksesi!

Tapahtuma Facebookissa: https://www.facebook.com/events/395562914619557/

Hanketta voi seurata sivulla bit.ly/kansalaistoiminta