Ajankohtaista

03.09.2019

Leader-rahoitusta saaneet maaseudun uudet yritykset menestyvät koko maan keskivertoyrityksiä paremmin

Eetu Tikkanen kertoo Iltalypsyn monipuolisesta toiminnasta, johon kuuluvat myös mm. Willimaku-tuotteet.

Selvityksen mukaan Leader-rahoitusta saaneet maaseudun yritykset menestyvät koko maan keskivertoyrityksiä paremmin. Yli neljä viidestä Leader-rahoitusta saaneesta tuoreesta yrityksestä oli viiden vuoden jälkeen yhä toiminnassa. Valtakunnallisesti keskimäärin joka toinen uusi yritys ajautuu yritystoiminnan lopettamiseen jo viiden ensimmäisen vuoden aikana. Suomen Leader-ryhmien tekemässä selvityksessä tarkasteltiin toimintansa aloittavia yrityksiä, jotka saivat Leader-rahoitusta ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen.

Selvityksessä havaittiin, että jo pienillä investoinneilla syntyy uusia työpaikkoja. Yksi Leader-rahoituksella syntynyt työpaikka maaseudun pienyritykseen maksoi noin 5800 euroa julkisia varoja. Työpaikat syntyivät, kun yrittäjät saivat tukea ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen ja ryhtyivät työnantajiksi. Suomalaisten mediaaniansiolla laskettuna julkinen panos työpaikan syntyyn palautuu verotuloina noin kymmenessä kuukaudessa.

-Vaikuttaisi siltä, että Leader-rahoitus antaa yrityksille merkittävän sykäyksen toimintaan. Korkea prosentti kertoo myös siitä, että paikallisesti on osattu tukea juuri niitä yrityksiä, joiden tuotteille ja palveluille on ollut kysyntää, sanoo Leader-asiamies Heli Walls.

Selvityksessä tarkasteltiin vuosina 2007-2013 Leader-yritysrahoitusta ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen saaneita aloittavia yrityksiä. Rahoitusta saaneista alkavista yrityksistä toiminnassa on vuonna 2019 edelleen noin 88 prosenttia.

Yritysrahoitus loi turvaa alkutaipaleelle

Kahvila-ravintola Iltalypsy sai Leader-yritysrahoitusta Ylä-Savon Veturilta kymmenen vuotta sitten. Uusi kahvila-ravintola perustettiin tuolloin Kiuruveden kulttuuritalolle. -Kyllä uuden liiketoiminnan aloittamisessa yritysrahoituksella on ollut merkitystä, ja se on luonut turvaa tilanteessa, jossa kahvila-ravintola avattiin juuri valmistuneeseen kulttuuritaloon, eikä aiempaa tietoa esimerkiksi asiakasmääristä ole ollut olemassa, kertoo perheyrityksen nuorempaa sukupolvea oleva Eetu Tikkanen. Hän on Iltalypsyn yrittäjä yhdessä vanhempiensa Kirsi ja Jari Tikkasen kanssa.

Sittemmin Iltalypsyn toiminta on kehittynyt voimakkaasti. Kiuruveden lisäksi Iltalypsyllä on kahvila-ravintola Iisalmessa ja jo kahtena kesänä on pyöritetty Tallikahvilaa Pikku Pietarin torikujalla Kuopiossa. Tallikahvila avautuu jälleen ensi kesänä. Yritys valmistaa Willimaku-tuotemerkillä mm. kuohujuomia, marmeladeja ja hillokkeita. Leipomossa Kiuruvedellä valmistetaan leipomotuotteita ja sesonkielintarvikkeita.

Monipuolinen yritystoiminta tarvitsee myös osaavia työntekijöitä. -Alkuun yritykseen palkattiin yksi työntekijä ja hän on itse asiassa yrityksessä töissä edelleen, Tikkanen kertoo. -Tällä hetkellä meillä on Kiuruvedellä viisi työntekijää, Iisalmessa yhdeksän ja Kuopion kesäkahvilassa on töissä kesäkaudella 3–4 henkilöä. Tämän lisäksi työllistymme me yrittäjät.

Leader-rahoituksella tuetaan maaseudun mikroyrityksiä

Leader-rahoituksella tuetaan muun muassa maaseudun mikroyrityksiä uusissa investoinneissa. Rahoitusta haetaan paikalliselta Leader-ryhmältä, jonka hallitus tekee rahoituspäätöksen. Rahoitusta myönnetään Suomen 54 Leader-ryhmässä, jotka kattavat maantieteellisesti koko Suomen. Leader-toiminnan piirissä on puolet suomalaisista.

Selvityksessä tarkasteltiin alkavia yrityksiä, jotka saivat Leader-rahoitusta ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen vuosina 2007-2013. Yhden Leader-rahoituksella syntyneen työpaikan kustannus on laskettu niistä yrityksistä, joiden saama tukisumma ja työllistävä henkilömäärä olivat tiedossa.

Fakta: Leader-rahoituksen vauhdittamana maaseudulle perustetaan vuosittain noin 120 yritystä. 

Lisätietoja selvityksestä antaa: viestintäpäällikkö Sofia Tuisku, Suomen Kylät ry, 045 249 1162, sofia.tuisku(at)suomenkylat.fi

Lisätietoja Ylä-Savon alueen Leader-yritysrahoituksesta: Ylä-Savon Veturi ry, toiminnanjohtaja Minna Partanen, 040 760 7173, minna.partanen(at)ylasavonveturi.fi

Kuva: Jaana Rissanen
« Takaisin
 
 
Sivukartta | Tulosta | Sivun alkuun
Sunprofile