30.10.2019

Sukevan Pakoraitti on vuoden Leader-teko

Riitta Tommila, Tero Sirviö ja Mirja Tonteri vastaanottivat Leader-tunnustuksen (keskellä). Palkinnon luovuttivat Veturin pj. Harri-Pekka Luomi ja hallituksen jäsen Anna-Reetta Väänänen. Kuva: Jaana Paananen.

Ylä-Savon Veturi ry palkitsi liikunnallisen ulkoilu- ja kulttuuripolku Pakoraitin vuoden 2019 parhaana Leader-tekona. Veturin hallituksen mukaan hanke on todellinen yhteisön voimannäyte, jossa mukana ovat olleet yhdistykset, yritykset, kyläläiset ja kunta.

Laajassa yhteistyössä toteutettu Sonkajärven kunnan Sukevan Aluelautakunnan Pakoraitti-hanke on toteutettu suunnittelua myöten eri tahojen kanssa, huomioiden paikallinen kulttuuri ja Sukevalla toimivat asiakasryhmät lapsista vanhuksiin ja erityisryhmiin.

Kirkonkylät palvelukeskuksina –hankkeen osana ideoitu hanke on saanut myös valtakunnallista huomiota hyvänä esimerkkinä pienen, mutta aktiivisen kylätoimijan roolista koko kunnan kehittäjänä. Sukevan Pakoraitin sijainti aivan 5-tien varrella palvelee myös matkailijoita, joita houkutellaan raitille sloganilla ”Pakene kiirettä”.

Luontokohteita ja alueen historiaa

Kulttuuri- ja luontopolku Pakoraitin varrella voi harrastaa mm. tennistä ja frisbeegolfia. 250 metrin pituinen luontopolku johdattaa Valkeislammen rantaan, jossa voi nauttia retkieväistä nuotiotulen ääressä. Sukevan rantaraitin varrella on laavukota, jonka suojassa voi ihastella Sukevanjärven rantamaisemia.

Kokonaisuudessaan noin neljän kilometrin pituisen reitin varrella on historiallisesti arvokkaita rakennuksia, kuten rautatieasema, vanha koulu, leirikeskus sekä kirkko. Reitin viimeinen kohde on koko kylän yhteinen kylätalo Kyläkeskus. Reitin monipuolisuus antaa käyttäjälle monet mahdollisuudet. Reitille voi lähteä monesta eri kohdasta. Sukevan Pakoraitti on osana Pohjois-Savon Mobiilireitit-sovellusta, joka on ladattavissa älypuhelimiin maksutta sovelluskaupoista.

Tunnustus jaettiin keskiviikkona 30. lokakuuta Leppävirralla järjestetyssä Maatinki-tapahtumassa.

Lisätietoja, Ylä-Savon Veturi ry, toiminnanjohtaja Minna Partanen, 040 760 7173, minna.partanen(at)ylasavonveturi.fi

Lisätietoja Pakoraitti-hankkeesta, aluesihteeri Mirja Tonteri, 040 771 4060, mirja.tonteri(at)sonkajarvi.fi