Ajankohtaista

14.09.2020

Liikennebiokaasulle haetaan vauhtia

Kehitysyhtiö SavoGrow Oy ryhtyy selvittämään biokaasun liikennekäyttöön liittyviä pullonkauloja omalla toiminta-alueellaan, Ylä-Savossa ja Leppävirralla uudessa Biokaasulla liikkeelle -hankkeessa.

Hankkeessa selvitetään, mitkä ovat – kaasun jakelun lisäksi – esteet alan kehittymiselle, ja arvioidaan, millä aikataululla alueella sijaitseva kuljetuskalusto ja autoilijat voisivat siirtyä käyttämään liikennebiokaasua.

-Kiinnostus biokaasua kohtaan on selkeästi kasvanut viime vuosina. Nyt on hyvä ajoitus tälle hankkeelle, koska biokaasun kehittämiselle on yksimielisyyttä ja lainsäädäntökin tukee alaa. Maailmalla on jo hyviä esimerkkejä biokaasun käytöstä. Ympäristöpaineet ajavat ottamaan jatkossa maatalouden metaanit talteen ja etsimään moninaisia, uusia energiaratkaisuja, kertoo hanketta SavoGrowlla koordinoiva elinkeinoasiamies Sari Tulila.

Hankkeessa tuotettavat selvitykset toteutetaan asiantuntijatyönä, johon on valittu kilpailutuksen perusteella kaksi yritystä; tuotantopään selvitystä tekee Envitecpolis Oy ja markkina- ja kysyntäpään mahdollisuuksia avaa Wega Oy.

-Tuotanto ja investoinnit eivät lähde käyntiin, ellei ole olemassa peruskysyntää, joten alalla vallitsee niin sanottu muna-kana -ongelma. Tämän ratkaisemiseksi haetaan nyt yhteistyökumppaneita, jotka voisivat sitoutua alan kehittämiseen rinnakkain. Toiveissa on konkreettista etenemistä siihen suuntaan, että maakuntaan alkaa rakentua biokaasun tuotanto- ja jakeluketju, Tulila toteaa.

Selvityksen pääpaino on raskaan kuljetuskaluston kysynnän selvittämisessä mutta yksityisautoilijoille järjestetään jokaiseen osallistujakuntaan myös infotilaisuus, jossa mm. esitellään biokaasuautoja. Niin ikään etsimme myös autoalan yrityksiä, jotka ovat kiinnostuneita kaasuautojen konvertoinneista.

Laitos- ja tankkauspisteitä suunnitellaan noin 5 – 6 potentiaalisimpaan paikkaan alueen valtaväylien varrelle. Raaka-ainelähteiden selvitystyössä hankkeen budjetti mahdollistaa noin sadan biomassalähteen selvittämisen.

Hanketta rahoittavat Kehittämisyhdistys Mansikka ry ja Kehittämisyhdistys Ylä-Savon Veturi ry.

Kyselyt ja lisätiedot:

Sari Tulila, elinkeinoasiamies,
Kehitysyhtiö SavoGrow Oy
p. 0207 464 640, sari.tulila(at)savogrow.fi

Toni Taavitsainen, johtava asiantuntija
Envitecpolis Oy
p. 044 303 5006, toni.taavitsainen(at)envitecpolis.fi

Toni Hemminki, operatiivinen johtaja
Wega Oy
p. 040 668 4441, toni.hemminki(at)wega.fi
« Takaisin
 
 
Sivukartta | Tulosta | Sivun alkuun
Sunprofile