05.02.2021

Ylä-Savon Veturi kartoittaa yhteisiä kokoontumistiloja

Päivi Koivuluoma selvittää maaseudun yhteisten kokoontumistilojen tulevaisuuden suunnitelmia ja kehittämistarpeita.

Päivi Koivuluoma kertoi Runnin seudun kyläyhdistyksen puheenjohtaja Tapio Rönkölle selvityskortista, jota voi hyödyntää tilojen käytön suunnittelussa.

Kehittämisyhdistys Ylä-Savon Veturi ry selvittää alueensa yhdistysten ja muiden yhteisöjen kokoontumistilojen käyttöä, kuntoa sekä kehittämistarpeita. Tavoitteena on kannustaa ideoimaan tiloille monipuolista ja aktiivista käyttöä myös tulevaisuudessa.

Erilaisessa käytössä olevia kylä-, liikunta-, nuoriso- ja metsästysseurojen taloja ja muita kokoontumistiloja on arvion mukaan Ylä-Savon alueella reilusti toistasataa, ja ne ovat keskeisiä alueen yhteisöjen toiminnassa. Tietoja yhteisistä kokoontumistiloista ja niiden kehittämissuunnitelmista selvitetään Veturin toimesta tämän vuoden aikana.

-Yhteisöllisessä käytössä olevia kokoontumistiloja on maaseudulla paljon. Haluamme innostaa toimijoita ylläpitämään niissä aktiivista toimintaa ja löytämään myös uusia ideoita tilojen monipuoliseen käyttöön tulevaisuudessa, kertoo hanketyöntekijä Päivi Koivuluoma Ylä-Savon Veturilta.

Kokoontumistilojen selvityshankkeessa kootaan tietoa yhteisöllisessä käytössä olevien kokoontumistilojen nykyisestä kunnosta ja käytöstä, sekä tulevista kunnostustarpeita ja kehittämissuunnitelmista. Tämän lisäksi selvitetään toimijoiden kiinnostusta tilojen energiatehokkuuden lisäämiseen ja ilmastoystävällisen energian käyttöön.

Kysely yhdistyksille helmikuussa

Helmikuun aikana yläsavolaisille seuroille, yhdistyksille ja järjestöille toteutetaan ennakkokysely, jossa pyydetään vastaamaan tiloihin liittyviin kysymyksiin. Sähköiseen kyselyyn on helppo vastata verkossa. Kyselyn lisäksi Koivuluoma käy kertomassa kylä- ja yhdistysparlamenteissa ja muissa sovituissa tilaisuuksissa kartoituksesta etänä tai tilanteen salliessa paikan päällä.

-Kiinnostuneille tilojen hallinnoijille meillä on tarjota tilojen käytön suunnitteluun mm. kiinteistökohtainen selvityskortti, Koivuluoma kertoo. Mikäli tarvetta ilmenee, osalle kohteista on mahdollista tehdä myös ammattilaisen arviokäynti tilojen kunnostustarpeista.

Maaseudun tyhjät kiinteistöt kiinnostavat

Kiinnostus etätyöhön ja maallemuuttoon on lisääntynyt niin nuorten aikuisten kuin työikäisten perheellistenkin keskuudessa. Koivuluoman mukaan tyhjissä tai vajaakäytöllä olevissa asuinrakennuksissa ja muissa kiinteistöissä on monia mahdollisuuksia. Myös näistä kerätään tietoa.

-Asukkaiden on nyt mahdollista vinkata myös tyhjistä tai vajaakäytöllä olevista kiinteistöistään. Tiedon pohjalta voimme tulevaisuudessa miettiä yhteistyötä, kuinka maaseutua voitaisiin elävöittää myös näitä hyödyntämällä, Koivuluoma vinkkaa.

Hankkeen omalle verkkosivulle pääset tästä klikkaamalla.

Lisätietoja, hanketyöntekijä Päivi Koivuluoma, 040 163 4605, paivi.koivuluoma(at)ylasavonveturi.fi