22.04.2021

Nuorten Unelmieni Ylä-Savo 2030 -kilpailuun osallistui 54 työtä

Kehittämisyhdistys Ylä-Savon Veturi ry:n Unelmieni Ylä-Savo 2030 -kilpailuun saapui kaikkiaan 51 nuorten kirjoitusta ja kolme videota. Tulevaisuuden Ylä-Savosta nuoret toivovat yhteisöllisyyttä, sekä monipuolisempia palveluja ja koulutusmahdollisuuksia.

Yläsavolaisia peruskoulun 9.-luokkalaisia ja lukion 2.-luokkalaisia pyydettiin kertomaan, mitä hyvää kotipaikkakunnalla on nyt ja millaista unelmien elämä olisi siellä kymmenen vuoden kuluttua. Unelmieni Ylä-Savo 2030 -kilpailun tavoitteena oli koota ja nostaa esiin nuorten ideoita hyvästä paikasta asua ja elää.

-Erinomaisia kirjoituksia ja videoita, välillä ihan sydän läikähti ja välillä nauratti, sanoo kilpailuraadissa mukana ollut Ylä-Savon Veturin varapuheenjohtaja Henri Huttunen.

Samaa mieltä on Ylä-Savon Veturin hankeneuvoja Eveliina Markkanen. -Raatia ilahduttaa suuresti, miten hyvin perusteltuja ja konkreettisia ideoita nuoret ovat kirjoittaneet ja kuvanneet.

Aktiivisimmin kilpailuun osallistuttiin Kiuruvedeltä, josta kirjoituksia saapui kaikkiaan 19. Sonkajärveltä ja Vieremältä kummastakin saapui 13 työtä. Keiteleeltä kilpailuun osallistui kuusi kilpailutyötä, Iisalmesta kaksi ja Pielavedeltä yksi. Kilpailuun oli mahdollista osallistua yksin tai ryhmänä.

Toiveissa yhteen hiileen puhaltavat asukkaat

Markkasen mukaan kilpailutöissä näkyy, miten nuoret olivat pohtineet aihetta monipuolisesti. Hyviä asioita löytyy läheltä jo nyt ja tulevaisuudessa nähdään mahdollisuuksia toteuttaa monenlaisia toiveita.

-Hyvänä nuoret näkevät tällä hetkellä mm. liikuntamahdollisuudet, lähiluonnon, rauhallisen ympäristön ja toimivat peruspalvelut. Nuoret näyttävät myös seuraavan aikaansa, sillä teksteissä nousi esiin ajankohtaisia puheenaiheita esimerkiksi kyläkouluista.

-Toki ajatuksissa oli juuri tässä hetkessä mieluisia asioita, kuten vaikkapa mopon kiihdytyskaistat, joita kaipailtiin monessakin tekstissä, Markkanen kertoo.

Tulevaisuuden toiveissa siintävät mm. monipuolisemmat palvelut ja paremmat koulutusmahdollisuudet omalla paikkakunnalla.

-Lisää erilaisia kauppoja ja kahviloita sekä harrastusmahdollisuuksia, kuten skeitti- ja trampoliinipuisto, listaa Markkanen nuorten toiveita. -Monessa kirjoituksessa toivottiin lisää asukkaita ja työpaikkoja, sekä toisen asteen koulutusta tai korkeakoulua omalle paikkakunnalle.

Nuorten havainnot liittyivät myös lähiympäristöön, toivottiin rakennusten siistimistä ja lisää puistoja istutuksineen. Myös yhteisöllisyys oli monen kirjoituksen teemoissa mukana.

-Nuoret toivovat yhteisöllistä asuinympäristöä. Osassa kirjoittaja kokee tätä jo nyt ja osassa toivottiin, että tulevaisuudessa kotipaikkakunnalla olisi yhteen hiileen puhaltavat asukkaat.

Unelmieni Ylä-Savo 2030 -kilpailun palkitut

Unelmieni Ylä-Savo 2030 -kilpailun 1. ja 2. parhaat saavat 100 ja 50 euron palkinnot. Lisäksi 50 euron lisäpalkinnolla palkitaan aktiivisimmista kunnista osallistuneita nuoria.

-Raati oli erityisen vaikuttunut Kiuruveden lukion aktiivisuudesta. Opettajien myötävaikutuksella kirjoitelmat oli toteutettu ylioppilaskirjoitusten harjoituksena, jossa oli käytetty myös teemaan soveltuvaa tausta-aineistoa, Markkanen kertoo.

• Iisalmi: 1. palkinto Nelli Rönkkö (video), 2. palkinto Iiris Kumpulainen
  • Keitele: 1. palkinto Kasper Häkkinen, 2. palkinto Onni Parviainen, Mikko Hirviheimo, Ossi Vuorela (video)
  • Kiuruvesi: 1. palkinto Anniina Loppukaarre, 2. palkinto Mirella Kärkkäinen, lisäpalkinto Aada Hyvönen
  • Pielavesi: 1. palkinto Suvi Kumpulainen
  • Sonkajärvi: 1. palkinto Viivi Kauppinen ja Elsa Lehtomäki, 2. palkinto Tytti Miettinen, lisäpalkinto Pinja Mähönen
  • Vieremä: 1. palkinto Riikka Rytkönen, 2. palkinto Ville Säisä, lisäpalkinto Neea Korhonen

Kilpailun palkintoraati koostui Ylä-Savon Veturin hallituksen jäsenistä, työntekijöistä sekä paikallislehtien toimittajista. Palkittuja töitä julkaistaan paikallislehdissä sekä Ylä-Savon Veturin verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa.

Lue palkittuja tekstejä täältä.

Lisätietoja: Kehittämisyhdistys Ylä-Savon Veturi ry, hankeneuvoja Eveliina Markkanen, 040 567 2760, eveliina.markkanen(at)ylasavonveturi.fi