Ajankohtaista

23.08.2021

Maaseudun osallisuutta pohjoissavolaisittain esitellään Maaseutututkijatapaamisessa

Pohjois-Savon maaseudun osallisuus nousee esille tämän vuoden valtakunnallisessa Maaseutututkijatapaamisessa 26.–27.8., kun Kehittämisyhdistys Mansikka ry esittelee osallisuustyötä kolmen hankkeensa voimin. Tämän vuoden tutkijatapaamisen teema on ”Osallinen maaseutu”.

Maaseutututkijatapaamisessa kuullaan yli 30 työryhmäesitystä, joissa tarkastellaan maaseudun osallisuutta muun muassa muuttuvien ruokajärjestelmien, kansalaisyhteiskunnan vahvistamisen ja maaseudun hyvinvoinnin kehittämisen näkökulmista. 

Mansikka ry:llä on käynnissä kolme hanketta, jotka linkittyvät vahvasti maaseudun osallisuuteen. Elina Huerta, Heidi Lappi ja Jaana Oikarinen esittelevät hankkeiden kautta monia näkökulmia maaseudun osallisuuteen tutkijatapaamisen työryhmässä ”Sosiaalinen kestävyys paikallistasolla”. Osallisuutta lähestytään hankkeissa paikallisista tarpeista ja konkreettisen toiminnan kautta.

Pienten maaseutukuntien osallisuus vahvistuu

Kehittämisyhdistys Mansikka ry kehittää elinkeinoelämää, sekä elämisen ja asumisen mahdollisuuksia paikallisesti yhdessä asukkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Pienten maaseutukuntien osallisuuden vahvistaminen on tärkeä osa tätä työtä.

”Osallisuusteema on vahvassa nosteessa Pohjois-Savossa. Haasteita maakunnassa on, mutta positiivinen vire on selvästi aistittavissa. Odotamme mielenkiinnolla, millaisia konkreettisia tuloksia sosiaalisen kestävyyden vahvistamiseksi hankkeiden myötä toteutuu”, Huerta, Lappi ja Oikarinen toteavat.

Osallisuudella uusia palveluratkaisuja ja hyvinvointia Pohjois-Savoon (OSPA) -hankkeen seitsemässä kuntapilotissa osallisuutta edistetään konkreettisten kehittämisteemojen kautta. Nuoret mukaan! nuorten osallisuuden ja vaikutusmahdollisuuksien kehittämishankkeessa on perustettu kuuden kunnan alueellinen nuorten vaikuttajaryhmä, jossa nuoret pääsevät osallistumaan. EKOTEKOja – kohti hiilineutraalia Pohjois-Savoa -hanke edistää paikallista sosiaalista kestävyyttä muun muassa kyläruokamallien avulla.

  • Ylä-Savosta OSPA-hankkeen pilottikuntina mukana ovat Kiuruvesi ja Sonkajärvi.
  • Nuoret mukaan! nuorten osallisuuden ja vaikutusmahdollisuuksien kehittämishankkeessa mukana ovat Keiteleen ja Pielaveden nuoret. 

Lisätiedot:

Elina Huerta, elina.huerta(at)mansikkary.fi, 0505118490
Kumppanuuskehittäjä, Osallisuudella uusia palveluratkaisuja ja hyvinvointia Pohjois-Savoon -hanke, Kehittämisyhdistys Mansikka ry

Tarkemman ohjelman ja tietoa työryhmistä löydät tutkijatapaamisen verkkosivuilta. 

Lisätietoja Maaseutututkijatapaamisesta:
Kaisu Kumpulainen
kaisu.kumpulainen(at)jyu.fi, 0400 408509
Maaseudun uusi aika -yhdistyksen varapuheenjohtaja, yhteisötutkimuksen dosentti
« Takaisin
 
 
Sivukartta | Tulosta | Sivun alkuun
Sunprofile